slider

Geschiedenis

Vrouwe Adriana van Bayen van Hendrina Jansen liet Stadsvilla Sonsbeek in 1744 bouwen door de architect Anthony Viervant. Een halve eeuw later bood ze de villa, welke staat op de Hartjesberg, te koop aan.

In 1797 zette ze de volgende advertentie in de Oprechte Haarlemse Courant:

‘Uit de hand te koop: De aller aangenaamste Buiten-Plaats, HARTJESBERG, gelegen aan de Schependom van een zeer naby de stad Arnhem, op de hoogt stadswarts aan het thans verkogt wordende Goed SONSBEEK, bestaande in een nieuw getimmerd en zeer logeabel Huis, voorzien van tien, in den nieuwsten smaak behangen, zo boven-als-beneden-kamers, waaronder een extra groote zaal, alle hebbende de overheerlykste uitzichten op de Stad, de geheelde Betuwe, Elten, Cleef en Cleefsland.’

Pas in 1821 werd de Villa verkocht aan Baron H.J.C.J. van Heeckeren. Hij runde het landgoed met zijn erfgenamen tot aan de eeuwwisseling.

In 1900 werd Villa Sonsbeek eigendom van de gemeente Arnhem. Veel mensen herinneren zich de hotelfunctie die de Villa kreeg. Tot 1957 beschikte het hotel over vijfentwintig kamers, alle met warm water en centrale verwarming. Daarnaast hadden  de gasten de luxe van een garage en een tennisbaan!

Vanaf 1957 fungeerde Villa Sonsbeek een aantal jaren als schoolgebouw, maar de Villa verouderde en het gebouw kwam in een steeds slechtere staat te verkeren. In 1987 verkocht de gemeente de Villa aan een projectontwikkelaar. Architect C. Paauwe en binnenhuisarchitect T. Hooykaas restaureerden de Villa. Vanaf 1989 werd de Villa toegankelijk voor het publiek en kreeg het een museumfunctie. 

Sinds december 2000 heeft  de Villa een horecafunctie. De deuren van Stadsvilla Sonsbeek staan voor iedereen open. U kunt er in het Grand Café of op het terras genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, borrel of diner. Naast het Grand Café beschikt de Stadsvilla over 7 zalen die verhuurd worden voor zakelijke bijeenkomsten, high tea’s, borrels, diners, feesten en bruiloften.

logo